Cuadernos de ecología aplicada L´ oceanografía I. introducción a l´ ecología marina mediterránea / Miquel Alcaraz, Jordi Flos, Javier Romero - Alcaraz, Miguel (1985)
Breu introducción histórica a I' oceanografía; la mediterrania; el suport fisic de I'ecosistema mari; masses d'aigua i circulació a la mediterrania; la mediterrania, conca de concentració, balancos d'aigua I de sal; la circulació general, eguilibri dinamic de la distribució de massa; interacció entre els geostrofics; corrents costaners I situacions favorables per a l'aflorament; fitoplancton i producció primaria a la mediterrania occidental, les base per a una producción primaria, factores que condiciones les proporcions I la distribució de les sals nutritives; xarxes trofiques al sistema pelagic; el bentos, la vida lligada a un substrat, espais colonitzables, els sudstrats I les seves condicions ambientals, flux d'energia, producció I consum en el bentos, l'organizacio de l'espaI, successio, tipus biologics I estrategies.